Home Sitemap Zoeken

Zwevend leggen

Zwevend leggen houdt in dat de vloer los gelegd wordt op een ondervloer zonder lijm of spijkers.

De belangrijkste vereiste voor zwevend leggen is dat de ondergrond vlak genoeg is. Allereerst wordt er een dampwerende folielaag gelegd. Daarop komt een ondertapijt voor geluiddemping en isolatie. Vervolgens kan de vloer gelegd worden. Tussen vloer en de muur wordt, afhankelijk van de breedte van de ruimte, 1 tot 2cm ruimte overgehouden zodat de vloer speling heeft om te werken. Een plint zorgt ervoor dat deze opening netjes afgewerkt is.

Voor en nadelen van zwevend leggen
Voordeel: zwevend leggen is de goedkoopste manier van leggen. Met de juiste instructies kunt u ook zelf een vloer zwevend leggen. Een ander voordeel is dat de vloer er altijd zonder moeite weer uitgehaald kan worden voor verhuizing of reparatie.
Nadeel: de natuurlijke werking onder invloed van de luchtvochtigheidsgraad blijft altijd aanwezig.
Vochtigheidsgraad stijgt > de vloer zet uit. Planken komen strakker tegen elkaar te liggen.
Vochtigheidgraad daalt > vloer krimpt. Planken kunnen uit elkaar gaan liggen.
De werking kan geminimaliseerd worden door het vochtigheidspercentage binnenshuis zo constant mogelijk (rond de 50-60%) te houden. Dit kan met behulp van een luchtbevochtiger.

Plakkende en stroeve ondervloeren (Elastilon)
Naast de standaard ondervloeren is er ook de keus uit stroeve of plakkende ondervloeren. De ondervloer Elastilon is hiervan de meest bekende en meest voorkomende ondervloer. Deze ondervloeren hebben als voordeel dat de vloerdelen bij krimp beter tegen elkaar aan blijven liggen zodat deze minder opvalt. Daarnaast wordt bij toepassing van deze ondervloeren het loopgeluid gereduceerd.

Zwevend leggen in appartementen
In de meeste appartementen/bovenwoningen moeten vloeren worden geplaatst met een geluidsreductie van 10dB. Dit is vaak alleen te bereiken door de vloer zwevend te leggen op een speciaal daarvoor bestemde ondervloer.
Is uw appartement opgeleverd na 1 januari 2003 dan is het mogelijk dat deze norm van 10dB reductie niet meer geldig is. Vanaf die datum is het bouwbesluit veranderd, dit houdt in dat de bestaande vloer al opgeleverd moet worden met een demping van 5dB. Dit betekent dat er naast zwevend leggen ook soms verlijmd gelegd kan worden.

Prijs zwevend leggen
€12,- per m² excl. Ondervloer(vanaf €1.50,- per m²) en dampfolie (€0.75,- per m²)